SDKÚ a KDH sa ani dnes nedohodli na koaličnom vzťahu pre voľby orgánov PSK

12.08.2005 Prešov

Prešov 12. augusta (TASR) - Stredopravá koalícia pre voľby do orgánov VÚC v Prešove nie je jasná ani po dnešnom stretnutí krajských predstaviteľov Slovenskej...
Prešov 12. augusta (TASR) - Stredopravá koalícia pre voľby do orgánov VÚC v Prešove nie je jasná ani po dnešnom stretnutí krajských predstaviteľov Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Jeden z kandidátov do volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Jozef Polačko (SDKÚ) po ani nie hodinovom stretnutí povedal, že rokovania budú pokračovať od 15. augusta.

Naznačil, že \"skoro\" podpíšu koaličnú dohodu. Podľa neho mohlo by to byť na prelome mesiacov august a september. O príčinách, prečo sa podpísanie odďaľuje, sa nevyjadril, povedal len, že sú okolnosti, ktoré tomu bránia a ktoré krajskí predstavitelia oboch strán neovplyvnia.
Ku koalícii SDKÚ - KDH sa má pridať aj Demokratická strana (DS), s ktorou rozhovory na túto tému paralelne prebiehajú. Zástupcovia DS na dnešnom rokovaní neboli.
Polačko už dávnejšie oznámil, že je ochotný vzdať sa svojej kandidatúry v prospech kandidáta KDH Dušana Hrušku. Potom by na spoločnej kandidátnej listine pre voľby poslancov zastupiteľstva PSK patrila väčšina za SDKÚ - 34 nominantov a menšina KDH - 24. Zvyšné štyri miesta by pripadli DS. Poslancov zastupiteľstva PSK v druhom volebnom období bude 62. Podľa Polačka sa v prácach na zostavovaní volebných štábov pokračuje.
Predmetom dnešných rozhovorov nebola problematika vytvorenia koalície týchto dvoch subjektov pre komunálne voľby v krajskom sídle v roku 2006. Polačko však dodal, že rozhovory i na túto tému prebiehajú.
Zatiaľ jasnými dvoma kandidátmi do volieb predsedu PSK je nominant strany Smer - sociálna demokracia, súčasný predseda PSK Peter Chudík a nominant Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko Ján Dobrovič. Prvý už získal podporu Hnutia za demokraciu a Aliancie nového občana, druhého podporuje aj Komunistická strana Slovenska.
 

Vyberte región